Tehnica

Piesele create de mine sunt lucrate manual din argint pe care il prelucrez personal. Toate piesele mele sunt unicat, desi exista cateva modele pe care le repet , ele sunt totusi unicat, caci fiecare este lucrat manual, asadar nu vor exista doua piese identice, iar fiecare isi castiga astfel personalitatea. Fiecare piesa este supusa unui proces, de la schita in desen, la decuparea argintului, la pilire, traforare, lipire si slefuire. Lucrez si la comanda asa ca puteti sa-mi scrieti un mail, daca doriti sa discutam o idee. Initial desenez niste variante apoi impreuna vom decide designul final, ca apoi sa transpun totul in argint.
Mentionez ca nu realizez si nu reproduc bijuterii dupa anumite imagini cu bijuterii gasite pe diverse siteuri si recomand calduros achizitionarea acestora de la autorul care a gandit si creat acea piesa.

Despre purtarea şi îngrijirea bijuteriilor

Acestea sunt câteva observaţii şi sugestii referitoare la ce vă puteţi aştepta şi cum puteţi îngriji bijuteriile realizate de mine. Uzura este un fenomen natural în cazul oricărei bijuterii. În mod obişnuit, în timpul purtării, bijuteriile sunt supuse unor condiţii destul de dure: le manevrăm, le scăpăm pe jos, le lovim sau le agăţăm. Recomand folosirea lor cu afecţiune şi abandon, dar şi cu grijă şi înţelegere a limitelor materialelor componente şi a modului de realizare. Voi repara cu plăcere gratuit orice piesă în decurs de patru săptămâni de la achiziţionare. După această perioadă, în cazul în care defecţiunea nu este datorată unei erori de manufacturare sau design, reparaţiile vor fi făcute contra unei taxe. Pentru a evita surprizele neplăcute şi dezamăgirile, aş dori să descriu câteva procese şi operaţiuni pe care le folosesc, datorită cărora bijuteriile mele îşi modifică aspectul în timp, precum şi sugestii despre cum să le îngrijiţi.

Oxidarea

Argintul este un metal foarte predispus la oxidare adica la o reactie chimica intre argint si oxigen, care, daca nu este protejat, formeaza foarte usor acea culoare inchisa ce acopera culoarea si stralucirea argintului. Prin urmare trebuie sa pui bine obiectele de argint daca nu le folosesti des, astfel incat acestea sa nu fie in contact cu aerul; in cutiutele speciale in cazul bijuteriilor. Acest fenomen se poate petrece la intervale diferite, în funcţie de cât de des este purtată respectiva bijuterie şi de cât de mult intră în contact cu hainele şi cu pielea. Inelele şi brăţările tind să se uzeze cel mai repede, medalioanele ceva mai încet, iar cerceii cel mai încet, însă, până la urmă, toate piesele din argint se oxideaza. Relaxaţi-vă şi bucuraţi-vă de felul cum suprafaţa evoluează în timp. Dacă doriţi să curăţaţi o bijuterie oxidată pentru a îndepărta cu grijă petele de grăsime sau murdărie, folosiţi o carpa de bumbac inmuiata in solutie de curatat vase diluata. Se clateste cu apa calda curata si se sterge la sfarsit cu o carpa dn bumbac pentru a evita urmele ce pot rezulta in urma uscarii stropilor de apa.
Dupa curatare este foarte important sa asteptati ca bijuteria sa se usuce complet si abia apoi sa o puneti la pastrare intr-un loc ferit. Nu apăsaţi prea tare şi nu folosiţi suprafeţe corozive sau solvenţi.

Patinarea

Ce înseamnă patinarea? Este un proces chimic prin care argintul este antichizat, mai precis, suprafața argintului își schimbă culoarea de la nuanța alb-argintie a argintului nou, curat, într-o nuanță foarte închisă la culoare, neagră. Se foloseste aceasta metoda pentru scoaterea în evidență a anumitor porțiuni,a unor zone in volum sau a unor texturi, datorită contrastului puternic dintre argintiu și negru. Există o diferență foarte clară între argintul care se oxidează (se „pătează”) în timp datorită nepurtării (amintiți-vă de filmele în care, la casele mari, servitoarele erau nevoite să lustruiască ore în șir tacâmurile din argint în așteptarea unor oaspeți importanți) și patinarea intenționată a argintului. În timp ce în primul caz argintul se acoperă integral, în mod natural, cu un strat gălbui-maroniu, mat, în cazul patinării, argintul își păstrează strălucirea aceea alb-argintie, de bijuterie nouă, obiectul având doar anumite nervuri sau detalii trasate în nuanțe de negru. Pentru curăţarea bijuteriilor patinate, folosiţi acelaşi proces descris mai sus.

Intretinerea si curatarea pietrelor naturale semipretioase si pretioase

In cazul in care aveti bijuterii cu pietre pretioase sau semipretioase este important sa le depozitati corespunzator inca de la inceput Ele se patreaza individual, in saculeti din bumbac foarte moale, catifea sau matase. Astfel veti preveni orice risc de a le zgaria si de a le diminua stralucirea.

Pietrele semipretioase. Igrijirea lor difera de la un material la altul. Fiecare piatra are specificul ei si reactii adverse diferite la substantele cu care pot intra in contact. Iata de ce anume trebuie sa le feresti.

De exemplu: Topazul isi poate pierde din calitatea culorii cu timpul, oricat de bine ar fi ingrijit. Cu toate acestea este recomandat sa il feriti de acizi si sa il depozitati in medii racoroase. Ametistul trebuie ferit de sursele de caldura directe, dar si de mediile in care au loc schimbari bruste de temperatura. Ametistul sufera in mod deosebit atunci cand este expus in razele soarelui, iar acesta se decoloreaza in totalitate. Chihlimbarul se poziteaza separat de alte bijuterii, fie ele tot din chihlimbar. In plus, el are nevoie de un mediu in care temperatura este aproape constanta, de aceea nu se recomanda expunerea lui directa la soare sau la caldura aragazului. Opalul este o piatra semipretioasa care poate fi purtata des, deoarece corpul ii ofera umiditatea de care are nevoie pentru a-si pastra rezistenta. Coralul se poate curata tot cu o carpa moale inmuiata in apa si stoarsa bine. Apa insa trebuie sa fie una pura, evitandu-se pe cat posibil orice contact al coralului cu substantele chimice. Aquamarinul este sensibil la clor, de aceea trebuie lasat deoparte in cazul in care obisnuiti sa faceti baie in bazine. In caz contrar se va decolora.

Pietrele pretioase trebuie ferite de orice zgarietura care le poate diminua frumusetea si stralucirea. Depozitarea se face, dupa cum am precizat mai sus, individual, in materiale cat mai moi.
Nu se recomanda sa fie purtate in orice activitate zilnica (precum miscare fizica, curatenie, baie sau dormit). Bijuteriile cu pietre sunt extrem de vulnerabile la creme, parfumuri, substante chimice pentru menaj, detergenti si trebuiesc scoase inainte de a ne apuca de curatenie sau inainte de a face dus. Pe cat posibil evitati sa aduceti aceste pietre in contact cu obiecte sau substante abrazive.

Matizarea

Argintul şi multe alte metale devin mate în timp şi îşi pierd strălucirea datorită mai multor factori precum expunerea la murdărie, grăsime, detergenţi şi parfum. Metalele pot reacţiona la săpun, parfum şi la unele tipuri de piele. Acest fenomen este comun şi poate fi rectificat cu uşurinţă acasă. Daca bijuteria dumneavoastra contine elemente sensibile atunci se va curata cu o carpa de bumbac inmuiata in solutie de curatat vase diluata. La sfarsit se sterge cu o carpa din bumbac uscata.

*Jewellery Care*

[Un articol util preluat de pe un site de specialitate]
We recommend the following to keep your jewellery in beautiful, sparkling condition:
Do…
Wipe gemstones with a clean, soft cotton cloth;
Clean silver pieces regularly with a silver polishing cloth to prevent tarnishing;
Ask a professional jeweller to clean very dirty pieces;
Store your jewellery individually, wrapped in a soft cloth or tissue;
Wipe pearls with a damp cloth after use to keep lustre;
Enjoy wearing your jewellery, inspect it regularly, keep it clean and maintained, and it will last for years!
Don’t…
Have a bath, shower or clean wearing your jewellery. Even gold can develop a soapy film;
Wear jewellery in a swimming pool or Jacuzzi. The chlorine in the water will erode the metal;
Sleep or do physical activities with your jewellery on! Metal and gemstones can react to the salts and acids in perspiration;
Wear your jewellery when spraying perfume or applying body lotions, hairspray etc. They will damage the metal and gemstones;
Use harsh cleaners (silver dip, hot solutions or abrasives) on jewellery set with gemstones;
Store jewellery unprotected and jumbled together. The contact will damage the metal and stones;
Leave silver jewellery on a wood surface. Woods frequently contain acids that react to the metal and cause discoloration and tarnish;
Store jewellery in a damp environment. Moisture causes tarnish and corrosion;Wash pearls with hot water or acid containing solution. It will destroy them